Senaste inläggen

Av susan - 10 mars 2016 15:43

Nu har jag ätit MS kosten i 14 dagar och än så länge har jag inte tagit något sned steg, min mage är inte så glad, har mycket halsbränna och om det är någon därute som sett ”Picassos äventyr” och då framförallt minns scenen där Picassos pappa tvingar hela balett ensemblen att äta blomkål så förstår ni nog ungefär vad jag menar, men det blir bättre och bättre, jag har även varit fruktansvärt trött men det skyller jag på sjukdomen, trötthet är något man får leva med om man har MS, det är en trötthet som är vedervärdig, jag vaknar på morgonen efter en hel natts sömn och förstår inte hur jag ska ta mig ur sängen, jag får utföra alla sysslor i etapper, vila emellan varje moment, det blir inte mycket gjort. Dessutom tar jag hand om min lilla mamma som inte mår något vidare, hon klär sig själv och duschar o.s.v jag passar upp henne med mat och vätska så det är inte så betungande men när jag själv är så här trött känns det minsta lilla oöverstigligt. Som väl är mår min make bra så mycket ligger på honom just nu. Den här tröttheten som jag upplever brukar gå över efter ett tag, så jag hoppas att ”ett tag” är snart!  

I går lagade jag mat med tofu, har inte gjort det på ett tag, jag brukade göra min egen, way back in the 80´s, jag är ok med tofu men inte stormförtjust, tofu är helt beroende av vad man använder för kryddor, man kan vara väldigt generös med smaksättningen, det jag gjorde i går var från ett recept på nätet, det kommer jag inte att repetera, det var inte så gott, men jag ska prova andra. Tofu är kanon bra att göra röror på, att ha på macka eller som tillbehör, den är också bra att panera och steka, man kan panera i krossade cashew nötter, blir gott, men det krävs bra tillbehör. Jag har även bakat jordnötskakor med olja, från ett recept i boken jag går efter, dom blev goda i smaken men inte så där spröda som de blir när man bakar med smör, men helt ok, gott med något till kaffet då och då.

Min dotter Isadora är här hos oss nu, det är så roligt, både för mig och mamma, hon både lagar mat, diskar och passar upp både mig och mamma, det är så skönt.

 

Av susan - 2 mars 2016 14:40

Min ömma moder har valsat in och ut på Linde sjukhus sedan juldagen, först fick hon hjärtsvikt och precis när hon hämtat sig något från detoch fått ordning på alla nya mediciner, fick hon inflammerade tarmfickor, det sliter hårt på en 82 åring. Nu är hon hemma igen men hon är absolut inte i form att sköta sig själv så hon har helt enkelt flyttat hem till oss, det är något vi diskuterat länge men mamma har nog velat rå sig själv så länge det är möjligt, nu går det inte längre så nu är det ett faktum, hon har sagt upp sin lägenhet och bor här officiellt från första juni, vi har tillräckligt stort, hon får en hel våning för sig själv så småningom, just nu bor hon i ett rum på bottenvåningen men när hon är stark nog ska hon flytta upp, där får hon tre rum att husera i, vi flyttar ned, där finns det tre rum till och kök, så vi ska nog få rum. En förutsättning för att detta skall fungera är ju att det finns toalett på bägge våningarna och det gör det, dessutom skall vi se till så mamma kan fixa sin egen frukost där uppe, vattenkokare, kaffebryggare och eventuellt en liten spisplatta för äggkokning, vi har redan en lite kyl hon kan ha däruppe. Det här är nytt för oss alla tre, fyra med Ebba, men vi har rest väldigt mycket tillsammans och det har alltid gått bra så jag tror nog att vi skall kunna komma överens.

Generationsboende är något vi kommit långt ifrån i och med Per Albin Hanssons ”folkhemmet”, i vårt svenska folkhem har det varit en självklarhet att alla ska klara sig själva, barn ska in på dagis så tidigt som möjligt för att frigöra bägge föräldrarna för arbetsmarknad och karriär, våra äldre har vi placerat på institutioner när dom inte klarar sig själva, jag tycker att det är en självklarhet att dessa möjligheter ska finnas och jag har full förståelse för att det fanns ett behov av förändring när folkhemstanken skapades. I förlängningen av folkhemstanken var det Alva och Gunnar MyrdalKris i befolkningsfrågan”  som gjorde att den offentliga sektorn byggdes ut och för kanske framförallt Alvas del var det viktigt att kvinnan skulle frigöras från hemmets bojor, på grund av, bl.a lönekulturen, som för övrigt även gäller till viss del i dag, var det självklart att kvinnan stannade hemma med barn och eventuellt gamla. Tanken med den offentliga sektorn var god och det har gjort att vi fick en välfärdsmodell som många andra länder försökte eftersträva, i dag har väl vissa krafter lyckats rasera den. Jag kan kanske tycka att välfärden man försökte och lyckades till stor del med, gick lite för långt i sin ambition att få undan barn och gamla från hemmet för att frigöra tid för kvinnans frigörelse, i min perfekta värld hade man gått rakt på lönekulturen i stället och på så vis hade det inte längre varit självklart att mannen skulle arbeta och kvinnan vara hemma och det måste ju då vara möjligt för en familj att klara sig på en lön, 6 timmars arbetsdag, självklart! En annan sak som jag kan tycka vore positivt är att förlägga skola, barnomsorg och äldreboende i direkt anslutning till varandra så att de äldre som vill kan t.ex hjälpa till med läxor och pyssla med de små, på så vis skulle de unga få tillbaka en slags naturlig upplevelse av åldrandet och även döden som var en självklarhet i det gamla bondesamhället och de gamla skulle få känna sig nyttiga och behövda.

I dag är ensamhet ett jätteproblem, framförallt bland äldre och sjuka, för våran del har alltid tanken på ett generations boende varit attraktivt, vi kan hjälpa varandra, mamma kan vara hundvakt och hon hjälper gärna till med matlagning och disk, för mig känns det tryggt att ha mamma nära så jag kan hjälpa henne när det behövs men självklart passar inte detta alla, kemin måste stämma någotsånär, det gör den mellan oss och det måste finnas utrymme, det gör det också.

Hörs i morgon

 

Av susan - 29 februari 2016 16:27

I går kunde jag inte lägga ut någon blogg, vi håller på med byte av bredbands leverantör så igår fungerade ingenting, eller rättare sagt, jag visste inte hur man gjorde för att få det att fungera, eller kanske ännu mera korrekt, jag har inte tålamod!!!! Jag väntar hellre på min äkta hälft att komma till undsättning, han tycker sådant är roligt, det tycker inte jag. Men i dag kan jag, så i dag blir det lite utlagt igen.

Det är ju 5 dagen med MS kosten och jag har fortfarande inte stött på något som känns jobbigt, möjligtvis när jag fixar en macka till min mamma och skär en härlig skiva Herrgård från Norrost, då får jag vara lite sträng med mig själv så det inte av misstag hamnar en skiva i min mun, men man har väl lite karaktär!

I förrgår åt vi Teriyaki kyckling med wookade grönsaker och ris, det blev riktigt gott men man kan inte äta det varje dag, ganska mycket socker i såsen, kanske man kan använda agave sirap i stället, får testa det. Den här kosten är väldigt lätt att följa egentligen, det ända man får tänka på är mängden fleromättat fett man under en dag får i sig, därför är det bra att äta så lite halvfabrikat som möjligt, det är lättare att ha koll på intaget då, gräddiga såser är något man helt enkelt får lära sig att leva utan, det finns faktiskt några såsrecept i boken men de låter inte särskilt goda, de består av olja, lättmjölk, mjöl och lite salt, låter inte särskilt aptitretande tycker jag, däremot har jag hittat en ”ost” sås på nätet som jag beställt och ska pröva till t.ex lasagne tänkte jag, jag återkommer om det när jag testat, jag passade på att beställa ”parmesanost” också, gjord av cashew nötter, kommer även att recensera den när jag testat. För mig är inte rött kött något som helst problem, jag tycker egentligen inte om vare sig nötkött eller fläskkött, alltid när jag håller på att förbereda någon rätt på kött kan jag inte låta bli att tänka på att det faktiskt är ett djurlik jag håller på och skär i, det gäller ju även kyckling men det känns annorlunda, vet ej varför. Nu har jag beställt boken från Bokus , den kostar 277 kr, jag har haft den på fjärrlån förut.

I går lagade jag ”kött” färs sås på quorn färs, det blir väldigt gott tycker jag, jag fuskade och köpte färdig tomatsås, Arabiata, jag läste innehållsförteckningen noga. Visst, jag saknar parmesanosten men jag hoppas att den jag beställt skall uppfylla liiiite av den känslan, jag hade i rivna morötter, lök, vitlök och lite rödvin, färsk pasta till, gottgott.

På tal om parmesanost som tillbehör gjorde jag iordning en laddning Gomasio, här är receptet, https://www.facebook.com/macrobioticrecipes/posts/983543961698758:0 det är hälsosamt, lättlagat och vansinnigt gott att ha som bordskrydda, består av sesamfrön och havssalt.

Hörs i morgon

 

 

 

Av susan - 27 februari 2016 11:54

I dag är det tredje dagen jag äter enligt MS dieten och det går en så länge alldeles utmärkt, jag har repeterat frukosten från i går även i dag men i morgon kanske det blir pannkakor, vi får se. Jag sa till min ömma moder att jag inte tröttnat på frukosten ännu, då replikerade hon krasst att, ja, ja, det har ju bara gått tre dagar ännu, det har hon ju rätt i men jag har i stort sätt ätit samma frukost förut också, alltså innan jag började med den här kosten och den har jag ju inte tröttnat på. I dag blir det förövrigt jordärtskockssoppa till lunch och Teriyaki kyckling till middag, recept från MS boken.

Man får dricka alkohol i moderata mängder enligt Swank, det finns ett helt kapitel som heter ”The Cocktail Hour”, det tycker jag är ett sympatiskt drag eftersom jag själv helst inte vill avstå från ett liiiiiitet glas rödvin då och då. Här kan man välja bland ett otal olika dippsåser och drinktilltugg, bl.a något som han kallar ”Zippy cheese spread” som består av en halv kopp sköljd mager keso, man sköljer alltså bort all vassle, 2 msk majo, gärna hemgjord för då kan du styra olje mängden,1/4 tsk curry, eller så mycket du vill ha, ¼ tsk senapspulver, 2 msk rostade sesamfrön och paprika pulver. Kombinera alla ingredienserna  väl och använd på kex eller melba toast. På något sätt får många av recepten i boken  mig att tänka på 60 och 70-talets USA, framförallt cocktail recepten, men jag ska definitivt testa några av dem, det finns många alternativ på ”spreads” som blir bra att ha i stället för smör på mackan.

Jag mår bra, jag känner mig lättare i kroppen, när jag käkat LCHF har jag alltid mått illa och känt mig äcklad av alla ostar, grädde och feta rätter, för att inte tala om kål!!! I alla former….men som min moder sa, det har bara gått tre dagar, vi får se hur jag känner mig om 14 dagar, men eftersom jag ätit på det här viset förut så är jag nästan säker på att det kommer att fungera bra, det är något med det här sättet att äta som tilltalar mig, både hjärta och hjärna, LCHF har jag aldrig riktigt förstått mig på, jag kan inte för mitt liv tro att det är hälsosamt att vräka i sig en massa bacon och ägg dag ut och dag in, dessutom att inte få äta frukt och rotfrukter, helt absurt! ok, kanske jag överdriver lite nu, men jag tror fortfarande inte att LCHF kan vara en bra kost i längden, inte för någon, däremot kan jag förstå att det fungerar som bantningsmetod under en kortare tid.

Hörs i morgon

 

Av susan - 26 februari 2016 11:44

I går kväll åt vi Paella till middag, den blev god men…hur får man långkornigt fullkornsris att bli färdigt?!!! Det skulle, enligt anvisningarna, små koka under lock i 40 min, efter 1 timme och 20 min var det fortfarande inte färdigt!! Vi åt ändå, med den följden att jag hade ont i magen hela natten! Varför ska det vara så svårt att få tag i rundkornigt fullkornsris? Lättare att koka och det blir som jag vill ha det, lite kladdigt, perfekt när man vill göra egen sushi. Under min tid som makrobiotiker använde jag alltid rundkornigt råris, jag tror Kung Markatta har ett, hoppas det finns på Maxi i Örebro. Under tiden ska jag pröva att lägga det i blöt några timmar innan.

Jag är väldigt labil på morgonen, om inte allt fungerar som jag vill blir det katastrof, i dag var det en sådan morgon, trots att maken diskat, satt på kaffe och gjort en brasa i spisen, räckte det med att jag inte hittade ena delen till stavmixern, den fanns bara inte, vi letade allihopa, överallt!! Den har fortfarande inte kommit fram, med den följden att jag började grina, jag måste ha min smothie!!! Min make som är en mycket rådig och lugn man, räddade situationen genom att raskt ta fram våran mini matberedare, den fungerade ju precis lika bra, jag älskar min make!  

Efter smothie, rostat bröd med ekologiskt jornötssmör, rabarber och jordgubbsmarmelad och självklart, kaffe, har jag nu lugnat ned mig så pass att jag kan skriva lite, förövrigt blir det sushi till middag i kväll från den lokala sushi restaurangen, joodå, det finns minsann en helt ok i Linde, levergryta från frysen till mamma, som nu bor hos oss och kebab till maken, också från ett Linde baserat etablissemang. Lunch har jag inte klurat ut ännu, men!!!!!! Nu hittade maken delen till stavmixern, halleluja!!! Den stod helt öppet på diskbänken jämte kaffebryggaren??!! Spöken?? Hur som helst, maken är fantastisk!! Vi hörs i morgon

 

 

Av susan - 25 februari 2016 14:16

I dag är det min första dag med MS diet, jag har börjat!!! Efter flera veckors förberedelse, men det har behövts, jag känner mig peppad! Jag har heller inte bloggat på hela den här tiden men det har berott på andra saker som jag ska berätta om så småningom. Nu slipper ni mig inte längre, nu blir det blogg varje dag, i stort sätt, jag kommer att skriva om min MS diet och berätta lite vad jag äter.

Den här dieten går ut på att skippa allt rött kött, bara äta det ljusa köttet på kyckling och kalkon och avstå från alla mejeriprodukter, jag får använda de produkter som innehåller mindre en 1% fett, t.ex lättmjölk och lättfil. Jag får äta fleromättade fetter men inte mer än 50 gram om dagen, men heller inte mindre än 20 gram per dag, detta inkluderar kokosolja, får inte äta det heller, vilket är lite synd eftersom de flesta vego ostar innehåller just kokosolja, men jag har hittat ett recept på cashewnöts ost som jag ska testa. Om det är någon därute som har tips eller idéer om framförallt det här med kokosolja är jag idel öra, jag skulle gärna hitta ett kryphål som gör att det blir tillåtet, men som jag har uppfattat det så består kokosolja av mättade fetter, eller har jag missat något?

I dag blev det smothy på banan, apelsin och mango, jag startade ut med lite okomplicerade ingredienser, skall tillföra både ingefära, spenat och gurkmeja så småningom, jag skall även starta dagen med en ”Ylva shot” , citron, ingefära och gurkmeja. Till lunch blev det helt enkelt en vego korv med senap, bara lite senap, innehåller gott om olja och en apelsin, till middag ska jag laga paella på råris, jag byter ut chorizo mot vego chorizo, de är riktigt goda tycker jag.

Som ni ser behöver man inte lida särskilt mycket, jag får ju äta allt som jag älskar, t.ex rotfrukter och frukt, härligt, dessutom hur mycket sushi jag vill!!

Jag vill bara klargöra att detta inte är någon mirakel diet, det finns en del kritik omkring den här dieten, om den verkligen har någon signifikant inverkan på MS symptomen osv. men hur som helst, har man MS, är det bra om man inte är överviktig, det är lättare att hantera symptomen om man inte bär omkring på en massa extra kilon och följer jag den här dieten  som man ska kommer jag garanterat gå ned några kilon i vikt. Det känns inte som om jag har något att förlora.

Hörs i morgon

PS. Om ni vill veta mer om den här kosten så har jag skrivit en del i tidigare bloggar. DS

 

Av susan - 19 januari 2016 16:52

Den här dieten jag tänker styra in mitt liv på kräver en hel del, framförallt mental förberedelse och för att klara den mentala biten måste jag planera, jag måste hitta alternativ som fungerar till vardags.  Jag älskar goda, feta ostar, gräddiga såser och smör, just nu är jag helt beroende av smör och grädde för att göra en god sås t.ex Hur ska jag klara nästa jul utan lutfisk och murkelsås? Ingen gräddfil till sillen på midsommar, känns lite tufft faktiskt, men om alternativet är att kanske bli friskare, definitivt smalare, bara det innebär en klar förbättring, mina ben kommer att orka mera osv. Dessutom älskar jag grönsaker och frukt lika mycket som smör, grädde och ost, skulle jag vara tvungen att välja blev det grönsaker och frukt. I mångt och mycket är den här dieten ganska lik den makrobiotiska diet jag tidigare skrivit om, förutom att jag nu även kan äta fisk och kyckling.                                         
              Roy Laver Swank, som tagit fram den här dieten, har fått en del kritik, att det inte ska finnas tillräcklig grund för att det verkligen fungerar, men å andra sidan behandlas väl de flesta alternativa behandlingar och dieter lite styvmoderligt av det vetenskapliga samhället, kanske läkemedelsindustrin har ett finger med i spelet.

Hur som helst, “Im going to give it a go!” Jag planerar att sätta igång om ca två veckor, för att ha tid att läsa igenom och planera ordentligt, om jag inte gör det är risken för återfall stor. Kokboken jag tänker följa skrevs för ganska länge sedan, det finns i dag så mycket bra produkter på marknaden som kanske inte fanns då som jag ska utforska och pröva, havremjölk och grädde t.ex havremjölk ska jag göra själv, hittade ett jättebra recept på i en blogg och soya mjölk kan jag också göra själv. Smakerna kräver kanske att man vänjer sig lite, jag förväntar mig t.ex inte att havre visp kommer att smaka exakt som vanlig vispgrädde. Kom just på en sak, måste köpa en bra mixer, min gamla är trasig.

 

Av susan - 17 januari 2016 13:27

Vi, min man och jag, är inne på andra LCHF veckan, jag behöver absolut minska ca 10 kg, dels för att jag tycker vansinnigt illa om att vara tjock, vem gör inte det? Men jag tror framförallt att 10 kg mindre att släpa omkring med skulle göra mina stackars MS härjade ben glada. Jag är och har alltid varit en LCHF kritiker, jag kan inte för mitt liv tro att äta en massa fet mat är hälsosamt, visst, man går ned i vikt, i alla fall vissa gör det, men något i mig sparkar bakut när man gör gratinerad blomkål med flera dl grädde, crème fraiche och philadelphia ost, sedan vräker man på en massa riven ost innan man skickar in skapelsen i ugnen, det kan inte vara nyttigt! Dessutom får man helt plötsligt inte äta frukt, det är inte nyttigt längre, det är för sött!! Mängder med ägg, ägg bröd och äggmuffins, dessutom så mycket stekt ägg och bacon man vill, massor av rött kött och fett fläsk! Då undrar ni antagligen varför jag inte väljer att äta på något annat sätt? Min mage mår bra, åtminstone efter att jag tagit mig igenom den första veckan, då jag mest mår illa, bara tanken på alla kålsorter man vräker i sig får det att vända sig i magen, men sedan mår min mage väldigt bra av den här kosten. Till min förtvivlan tror jag att jag förstår varför, bröd, jag äter inget bröd, förutom fin crisp och kanske en och annan riktigt grov rågbröds skiva, jag tror det är därför min mage trivs, det är tragiskt, jag älskar bröd! Men jag måste nog acceptera fakta och vara väldigt selektiv med vilket bröd jag äter.

Hur som helst kommer jag att fortsätta med LCHF en eller två veckor till, för att i bästa fall få en ordentlig start på vikt nedgången, jag hoppas på 4 kg på tre veckor, borde gå. Sedan kommer jag att gå över till något helt annat.

Härom veckan fick jag ett bok tips av en väninna till mig, ”The Multiple Sclerosis Diet Book”. Jag fick tag i boken via fjärrlån på bibblan och nu har jag den här bredvid mig. Enligt läkare och förståsigpåare inom ämnet finns det ingen genväg till hälsa och tillfrisknad genom kost när man har MS, men mycket tyder på att en kost utan animaliskt fett och rött kött skapar en friskare kropp som bättre klarar av att hantera en sjukdom som t.ex MS, samma gäller även vissa former av cancer och hjärt och kärl sjukdomar.

Författarna till den här boken heter Roy Laver Swank och Barbara Brewer Dugan, de hävdar att dieten som förespråkas i den här boken kan både leda till färre skov och ett visst tillfrisknande. Jag tänker prova, eller rättare sagt, inte bara prova, jag ska ta till mig det här och ge det en riktig chans. Om inte annat kommer jag att rasa i vikt och troligtvis känna mig mycket piggare. Det är en långsiktig diet, första året äter man inget rött kött över huvud taget, det betyder, inget nöt, fläsk eller vilt kött, dessutom inget mörkt kött på kyckling eller kalkon, inga mejeriprodukter över 1 % fett är tillåtet. Listan är lång men logisk, till skillnad från LCHF.

När jag börjar den här dieten kommer jag att blogga om det, hur jag mår, vad jag äter och lite recept, o.s.v

Jag känner mig super motiverad inför detta, wish me luck!

 

Presentation


I dag är en ny dag!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tankar om tro

Mina tankar och funderingar kring tro m.m

Mat

Massor av tankar kring mat, dryck och hälsa.

MS

Eftersom jag har MS......

Hantverk

Lika viktigt som luften jag andas

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards