Direktlänk till inlägg 2 oktober 2015

Krabb säsong

Av susan - 2 oktober 2015 10:25

I dag är det krabb premiär hos oss, det är en tradition som började när min mamma träffade min styvfar i mitten av 70-talet, sedan dess har vi alltid ätit krabba varje höst, minst en gång, när min styvfar levde åt vi det flera gånger, han älskade krabba.

Krabban skall vara av honkön och välmatad, när krabban, som naturligtvis också ska vara svensk, inhandlas ska man kräva att den delas så man kan se att den verkligen är välmatad. Till krabban äter man en hemgjord majonnäs, ett gott bröd som man sprödvärmer och pricken över it, en dansk Havarti som är så vällagrad att den själv tar sig från kylskåpet till bordet, till det drack vi ett tyskt krispigt vitt vin, kommer inte ihåg namnet. När min styvfar levde och Sunnankärr fanns kvar, inmundigas denna måltid i matsalen, den blå matsalen, på finaste porslinet inköpt på Korsika med dekorationer av skaldjur. Vid varje kuvert fanns en liten skål vatten med en citronskiva i, den användes att doppa fingrarna i och en liten askkopp, nu är jag ganska långt tillbaka i tiden när alla rökte, på senare år rökte ingen. När vi åt krabba hade vi rökpausar, man satt kvar vid bordet och rökte, i dag låter det nästan absurt, men då var det absolut underbart. I alla öppna spisar och kakelugnar sprakade det från värmande brasor och från min styvfars, i mina ögon, mycket lyxiga stereoanläggning kom det toner från klassisk eller möjligtvis sydamerikansk musik. Det här var ett farväl till sommaren och ett välkommen till hösten. Alla årstider var underbara på Sunnankärr, men jag tror faktiskt att jag tyckte bäst om hösten, den började med svamputflykter som vi senare på kvällen rensade tillsammans med ett gott glas vin, Ivan min styvfar lagade Aderlain smörgåsar med stekta brödskivor, några knaper stekta baconskivor och en stuvning gjord på blandsvamp, det var och är fortfarande himmelskt gott, sedan var det krabbsäsong och sedan en massa himmelska långkok, härliga grytor på lamm, högrev och vilt och alltid alla dessa sprakande spisar och kakelugnar. Jag blir alldeles varm om hjärtat när jag tänker tillbaka på drygt 30 år på Sunnankärr och alla härliga traditioner som sträckte sig över alla årstiderna. Tack mamma och Ivan, mamma kan jag som väl är fortfarande tacka "in real life"   

När vi äter krabba i dag äter vi ofta kronärtskocka till förrätt, den är i säsong sammtidigt och vi brukar blanda lite majonäs eller cremefraiche med skaldjurssås, gottgott!


 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av susan - 24 januari 2017 10:56

Mat hållningen har blivit ytterligare komplicerad här hemma eftersom min make bestämt sig för att köra LCHF ett tag, framförallt för att gå ned lite i vikt men också för att få ned sitt blodtryck som visade sig vara farligt högt. LCHF är ju nästan mo...

Av susan - 23 januari 2017 11:31

Jaha då var den dagen över, nu är jag officiellt 60+, den stora dagen flöt fram lugnt och skönt, förutom att jag på eftermiddagen, precis innan kaffe och tårta, började må illa, så maten, det goda vinet och mera tårta blev väldigt sparsamt för min de...

Av susan - 22 januari 2017 13:15


Sixtysomething ”Thirtysomething” var en TV serie, sent 80-tal, tidigt 90-tal om ett gäng individer i trettioårsåldern som skaffade barn, köpte hus, gick igenom kriser, vänstrade, blev kära, kort sagt man fick följa två par och ett antal...

Av susan - 16 augusti 2016 13:44

I dag reser Isadora hem till Malmö på riktigt, men det känns än så länge faktiskt helt ok och gårdagens middag för henne och väninnan Linn gick också förvånansvärt bra, trots att jag lagade helstekt regnbågslax med en vegan sås och en varm gräslöksså...

Av susan - 13 augusti 2016 07:00


Jag tror inte att jag kan räkna med att bli helt fri från panikångest och depressioner men jag jobbar konstant på att hitta vägar att hantera dessa och slippa läkemedel, jag tror att man kommer längre med det än att döva med mediciner, om man orkar o...

Presentation


I dag är en ny dag!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12
13 14
15
16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tankar om tro

Mina tankar och funderingar kring tro m.m

Mat

Massor av tankar kring mat, dryck och hälsa.

MS

Eftersom jag har MS......

Hantverk

Lika viktigt som luften jag andas

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards